2010-talets viktigaste: Viralt
Den ena utmaningen har avlöst den andra, men vi har under 10-talet också fastnat i djupa och långa diskussioner om optiska illusioner, sprungit över halva stan och jagat AR-figurer samt tillsammans försökt stoppa en ugandisk milisledare genom våra delningar.
Låter det märkligt och lite knäppt?
Välkommen till 2010-talets allra största virala trender.
Vissa kommer man knappt ihåg utan måste gå tillbaka till de gamla Youtubeklippen, Twitterinläggen eller Facebookgrupperna för att minnas. Andra är så färska att de precis nyligen slutade vara aktuella.
Här är de vi minns som allra störst – och ibland viktigast.
Hästar finns inte
Hästar är en frukt, som inte finns. Låter det som ett helt galet påstående? Det var det också. En 19-årig kille som hette Johannes skapade en Facebooksida under Facebooksidornas guldålder. ”Hästar finns inte” lockade hundratusentals och spridningen kom framför allt från när intet ont anande hästmänniskor gick till verklig attack mot sidan och menade att de spred lögner om hästar.
Ingen visste riktigt vad som pågick, men gruppen och reaktionerna uppmärksammades av både SVT och TV4, bland många andra. Slutet för Facebooksidan blev som för så många andra – den såldes till någon som döpte om den och försökte lura människor att klicka på betallänkar och andra typer av bluffar.
9.Mannequin Challenge
Om ”Harlem Shake” var liv, rörelse och dans var det här fenomenet som dök upp i slutet av 2016 den raka motsatsen. Nu skulle kändisar, idrottslag och helt vanliga människor istället posera helt stilla som skyltdockor medan kameran filmade runt i rummet. Såväl Hillary Clinton som Michelle Obama deltog i olika videoklipp där utmaningen genomfördes.
Den här trenden var faktiskt inte bara just en trend som tog slut där och då. Videoklippen har senare använts inom maskininlärning för att analysera djupet i olika rum till exempel.
8.Neknomination
Den här trenden med det ytterst märkliga namnet innebar att man på Facebook filmade sig själv när man drack upp en hel öl i ett svep. Det började tidigt 2014 i Storbritannien och nådde Sverige senare samma år. I klippet skulle man också tagga tre vänner som en utmaning. Om de inte också halsade en öl och skickade utmaningen vidare var de skyldiga ett flak öl.
Om det var mest killar som deltog i det här? Det kan man säga, ja. Killar och män i åldrarna 23–35 ungefär lär veta precis vad det här var – resten kan nog ha missat trenden totalt.
7.Vine
Det sociala nätverket med korta, upprepande klipp var kanske aldrig riktigt stort i Sverige, även om användarna verkligen uppskattade Vine ända fram till att det lades ner helt 2017. Själva formatet var dock revolutionerande för hur man tittade på video på nätet. Instagram stories, Tiktok och andra appar eller funktioner har poppat upp överallt efter Vines intåg och de korta klippen man kan se om och om igen (ofta blir det roligare och roligare för varje gång) är en del av vår vardag på internet.
Kony 2012
”Nothing is more powerful than an idea”. Den texten inledde det 30 minuter långa klippet ”Kony 2012” som laddades upp av organisationen Invisible Children i mars samma år. Det var spretigt, men det hade ett budskap: Alla skulle dela och sprida klippet för att tillsammans stoppa krigsherren Joseph Kony i Uganda, som bland annat anklagats för att ha barnsexslavar och barnsoldater.
Klippet fick en helt enorm spridning på bara dagar och ledde till och med till ett förslag i den amerikanska senaten om att skicka trupper till Afrikanska unionen för att bistå i letandet efter Kony. En månad senare var allt som bortglömt, och Invisible Children har ifrågasatts sedan dess.
5. Klänningen
Var den blå och svart? Var den guld och vit? I februari 2015 laddades en bild på klänningen upp på Tumblr och det dröjde inte länge innan den spreds till andra plattformar. Beroende på skärminställningar och ljus såg klänningen ut att vara i de olika färgkombinationerna – det var omöjligt att enas om de rätta färgerna.
Så vilken färg var det? Jo, den var faktiskt blå och svart, vilket senare bekräftades av återförsäljaren Roman Originals som självklart också sålde fler klänningar likt denna än någonsin tidigare.
4. Harlem Shake
I maj 2012 släppte den amerikanske dj:n Baauer sin debutsingel ”Harlem Shake”. Han anade nog inte då att det skulle bli mycket mer än en låt. I februari 2013 laddade Youtubeprofilen George Miller upp ett klipp där en av hans karaktärer ensam dansade i ett rum – en bit in i låten stämde alla i rummet in i ett riktigt taggat dansnummer.
Från Youtube och ända in i TV4:s ”Nyhetsmorgon” spred sig detta fenomen. Svenska hockeylag, politiker och kändisar skulle haka på innan trenden som så många innan dess dog ut helt.
3.Pokémon Go
Det skedde nästan över en natt, kändes det som. Sedan sprang horder av barn, tonåringar och även en hel del vuxna runt i klungor i våra städer. De var på jakt efter dyrgripar som Pikachu, Charmander och Squirtle, för att nämna några. Nintendos satsning på att göra ett AR-spel (augmented reality) i mobilen av de så uppskattade Pokémon-spelen blev en världssuccé och något mer än bara ett spel.
Även om vissa entusiaster fortfarande springer runt där och jagar nya generationer av pokémonfigurer så dansade Pokémon Go verkligen en sommar, i alla fall i Sverige. Det var på allas läppar, orsakade ibland kaos och fick myndigheter att begära att deras byggnader skulle sluta vara ”pokéstop” i spelet.
...Alexander D’Rosso, 28, som var bland de första i Sverige att fånga alla pokémon i Pokémon Go.
– Nej, det gör jag inte. Jag spelade så himla mycket under den perioden, 12–14 timmar om dagen i två veckors tid. Jag fick himla problem med nacken efter att ha kollat ner i mobilen så mycket och fick gå till en naprapat och få hjälp. Det är inte hälsosamt att spela så mycket.
Vad tyckte folk om att du spelade så mycket?
– De flesta jag kände spelade, men inte lika mycket som jag, de sa ofta: ”Alex, hur orkar du, kom igen”. Men jag är en tävlingsmänniska och hade satt upp målet att vinna.
Saknar du att vara ute och leta pokémon?
– Alltså, jag tyckte att spelet var skitkul. Det är ett asnajs koncept och jag hoppas att det kommer en sådan trend igen. Folk var faktiskt himla sociala. En gång var jag ute och letade med ett äldre par som jag stötte på. Den ena hade rullator och hade lutat sin mobil på den. Det var faktiskt väldigt trevligt och jag träffade många människor under den perioden. Vi alla hade ett gemensamt intresse.
#PrayFor
Flera stora städer runtom i världen drabbades av stora terrordåd under 2010-talet med i vissa fall hundratals dödsoffer. Ett nytt fenomen fick sitt stora genomslag efter terrordådet i Paris i november 2015. Då började människor märka sina profilbilder och använda hashtagen #PrayForParis.
Den dök också upp för London, Beirut, Stockholm och andra städer som drabbats av terror under årtiondet. 2019 användes #PrayFor även om en byggnad – när katedralen Notre Dame brann i just Paris.
1. Ice Bucket Challenge
Basebollspelaren Pete Frates drabbades 2012 av ALS, sjukdomen som gör att nervcellerna som styr musklerna förtvinar. Den som drabbas brukar inte leva länge efter diagnosen, men Frates bestämde sig för att slutet av hans liv skulle bli en kamp för något större. Han såg en bekant dela med sig av en video där han hällde isvatten över sig själv – och så föddes idén till Ice Bucket Challenge.
Människor över hela världen la upp likadana klipp och samlade samtidigt in pengar till forskning om ALS. Bill Gates, Cristiano Ronaldo och Lady Gaga var några av alla som deltog. I slutet av 2019 somnade Pete Frates in. Då hade hans insamling fått in över 2,1 miljarder kronor.