2010-talets viktigaste: Mode

Decenniet startade med strumpor i pumpsen och slutade med oversize-kappor i starka färger.

Den blå kajalpennan och mascaran som varit bortglömd sedan 80-talet kom tillbaka.

Oud blev decenniets mest populära doft ingrediens och i handväskan stoppade vi ner krämen som skulle skydda huden mot avgaser.

M

en det kanske starkaste statementet under decenniet var att stora modehusen som Burberry och Jean Paul Gaultier deklarerade att de slutar med päls i sina kläd- och väskkollektioner (2018) och att EU förbjöd djurtestad kosmetika (2015).

Decenniets stora sammanfattande trend var att hållbarhet och seriös forskning om mode blev till verklighet, på flera sätt.

– Nya material och nya innovationer men också gamla beprövade material som lin och hampa blev heta igen eftersom behovet av en mer hållbar modeindustri drivit på utvecklingen snabbt, konstaterar Lotta Ahlvar mode- och trendexpert.

Lotta Ahlvar mode- och trendexpert. Foto: Mickan Palmqvist

Även nya affärsmodeller inom mode har varit banbrytande och viktiga ur klimatsynpunkt som till exempel en rejält uppgraderad handel med secondhand, uthyrning av plagg och olika typer av prenumerationer på kläder, men även parfymabonnemang blev verklighet. Och insamling av textil som konsumenterna tröttnat på började organiseras i större skala under decenniet.

– Rent visuellt för modeindustrin har detta medfört att en mer individuell stil slagit igenom. Vi blandar nytt och gammalt, fina gatan med high street mode och svenska modedesigner med internationella lyxvarumärken. Och vi kan shoppa mode från hela världen när som helst på dygnet. Instagramboomen gjorde också att frisörer som varit vana vid att kunder kom in med en kändisbild riven ur ett magasin nu visade upp ett Instagramkonto i stället.

Strumpor i pumpsen var en grej 2010. Foto: Agneta Elmegård

– Instagram har förändrat modebilden. Förr kom inspirationen från catwalken i London och modemagasinen, men nu är vi inte slavar under modehusen längre utan blir inspirerade av kändisar och deras instagramkonto eller influencers som de gillar. Man har helt enkelt slutat prata om hårtrender. Trenden är att man ska känna sig som sitt bästa jag och hitta sin egen stil, konstaterar kändisfrisören Antonio Axu, med egen salong i Stockholm.

Frisör Antonio Aux. Foto:XX
E

n genderbefriad look slog igenom runt 2015 och vi kommer att minnas tillbaka decenniets modemarkörer som de kritvita sneakersen, de ankelkorta jeansen och en oversize rock. Axelremaväska, ankelsockar och stickad mössa har varit gina accessoarer. Och Svensk design har stått sig bra även internationellt.

Parfym från Byredo. Foto: Per Björn

– Acne har varit väldigt tongivande inom kläddesignen och Byredo gör den viktigaste accessoaren, en lite udda men exklusiv doft. På den internationella arenan måste man ju nämna Celine, som skapade ett helt nytt uttryck som verkligen passade tidsandan och en modern men stilmedveten kvinna. En look som kopierades av otroligt många andra modemärken. Tillväxten av svenska modedesigner har varit god det senaste decenniet och vi har sett en rad fantastiska och banbrytande examenskollektioner, konstaterar Lotta Ahlvar.

Celine skapade stilrent mode. Annons från 2010. Foto: Agneta Elmegård

– Många nyutexaminerade modedesigner vill förändra världen och man talar om Greta-effekten. De vill helt enkelt inte bidra till klimatförändringar genom att bara göra snygga kollektioner.

Milstolpar inom skönhet:
2010: Storsäljande parfymen Womanity, från Thierry Mugler var den första parfymen som tillverkades enligt ”molecular extraction”, där råmaterialet extraheras och molekylerna framställs i ett laboratorium för att spara miljön.

2012: FDA testar 100 läppstift åt Campaign for safe Cosmetics och hittar bly i samtliga läppstift, upp till 7.19 ppm som högst. Studien publicerades i Cosmetic Science 2012 och blev starten till rörelsen Clean Beauty.

2013: Ben Gorham som startade dofthuset Byredo 2006, säljer majoriteten av sina andelar till Londonbaserade investmentbolaget Manzanita Capital som äger Space NK.

2015: Kylie Jenner då 17, startar Kylie Cosmetics, en makeupserie som blir en stor viral succé. Fyra år senare blir Kylie den yngsta, ”self made”, miljardären någonsin.

2016: Världens första kändisdoft tillägnad dansösen Isadora Duncan återlanseras efter att Malmöbaserade Isadora Cosmetics köpt rättigheterna redan 1989.

2017: Tiffany & Co släpper första doften på 14 år.

2018: Året då både Hawaii och Aruba beslutade sig för att förbjuda solskydd med ämnet oxybenzone, och London Fashion Week förbjöd designers att visa pälskollektioner och flera designerhus deklarerade att de slutar med pälsproduktion, däribland Burberry, Prada och Jean Paul Gaultier.

2019: Svenska Moderådet meddelar att Stockholm Fashion Week läggs ner. ”Hållbarhet är viktigare än mode” skriver de i ett pressmeddelande.

Vad kunde vi definitivt vinka farväl till?
– It-bagen är inte lika ”it” längre och allt för smala modeller på catwalken och stereotypt barnmode, i viss mån i alla fall.

Vilka attribut och accessoarer har utvecklats under de senaste 10 åren?
– Nichedofter, tatueringar och håraccessoarer, en rad innovativa nyheter finns att välja för den som har en lång kalufs. Tänk åttiotal. Smycken och skönhet för män har varit ett allt starkare växande segment under det senaste decenniet.

Stockholms modescen förändrades och Sverige blev av med sin Modevecka 2019, vad säger det om vår samtid?
– Att en viktig branschvecka försvinner är så klart en viktig händelse, men inte så förvånande eftersom modebranschen just nu har stora problem. Att Stockholms modevecka lägger ner till förmån för hållbarhetsfrågan beror ju både på konjunktur- och strukturomvandling. Det är tuffa ekonomiska tider då detaljhandeln genomgår en snabb digitalisering och medvetna konsumenter kräver mer hållbart mode.

Vad kommer du att sakna när vi går in i 2020.
– Den skräddade kavajen som känns väldigt passé, den har fått konkurrens av en mer bredaxlad oversize variant.

Modeikonerna som gick bort under decenniet

Designern Alexander Mcqueen (till höger) tog sitt liv i början av 2010 och sörjdes av många, bland annat Sarah Jessica Parker. Foto: AP
2010

Alexander Mc Queen blev bara 40 år. Den brittiske modedesignern startade sitt eget modehus 1992 och begick självmord i sitt hem i Mayfair den 11 februari.

Arkivbild från 1966. Vidal Sassoon ger modellen Holly McGuire en av sina senare världsberömda frisyrer. Foto: AP
2012

Hårstylisten och modeikonen Vidal Sassoon (84) hittades död i sitt hem på Mulholland Drive i Los Angeles den 9 maj. Han började som schamponerare i en salong i London när han var 14 och blev berömd för den grafiska boben på 70- talet.

2013

Fotografen Bert Stern, gick bort 83 år gammal. Känd för sina ikoniska foton på Marilyn Monroe ”Last sitting” på 60-talet. Känd som mannen som kommersialiserade modefotograferingen.

2014

New York-baserade Oscar de la Renta, (82) som klätt de flesta presidentfruarna – gick bort den 20 oktober.

2015

Marie- Louise Carven gick bort den 8 juni, 105 år gammal. Hon var boss över sitt eget designer- och dofthus fram till 1993.

Franska designern Sonia Rykiel, till höger, här med dottern Nathalie Rykiel under en modevisning 2007, gick bort i sviterna av Parkinsons sjukdom. Foto. AP
2016

Modehimlen fick en ny stjärna i sitt universum. Sonia Rykiel gick bort den 25 augusti 2016 i sviterna av Parkinsons sjukdom. Sonia blev 86 år gammal.

Hollywoods största diva som gick sin egen väg, Zsa Zsa Gabor, dog av en hjärtattack i sitt hem den 18 december, drygt två månader innan sin 100 års dag.

2017

Den italienska modeskaparen Laura Biagiotti som föddes den 4 augusti 1943 i Rom dog den 26 maj 2017 i en hjärtattack.

Azzedine Alaia, känd för sina tajta kroppsnära klänningar som klädde jetsetmodellerna under 80-talet, dog den 18 nov, 77 år gammal.

Skapelser av Azzedine Alaia visades på Palais Galliera i Paris, i samband med museets nyöppning 2013. Foto: AP
2018

Ikoniska designern Hubert de Givenchy, somnar in den 12 mars, 91 år gammal. Han räknas som en av världens mest inflytelserika modeskapare och klädde kvinnor som Audrey Hepburn och Jackie Kennedy.

Modedesignern Kate Spade, känd för sina färgstarka och lekfulla kläder, gick ur tiden den 7 juni, blott 55 år gammal.

Karl Lagerfeld blev 85 år. Foto: AP
2019

Karl Lagerfeld, Chanels ikoniska designer gick bort den 19 februari.

Modefotografen Peter Lindebergh, känd för att porträttera supermodellerna Linda Evangelist, Naomi Campbell och Christy Turlington, dog den 5 september. Han jobbade alltid i svart- och vitt.

Källor: Fragrantica, Dagens Industri, Forbes, Times, Wikipedia och Cosmetic Business.