2010-talets viktigaste: Prylar

2010-talet skulle kunna gå till historien som det smarta årtiondet. I alla fall sett till prylarna vi köpte. Med namn som smarta armband, smarta högtalare och smart-tv – i kontrast till dumburken – måste det ha varit ett oerhört intelligensintensivt decennium.

Syftet bakom all smarthet är att kunna röststyra så mycket som möjligt och ständigt vara uppkopplade. Det töntigaste av allt verkar vara prylar med knappar. Är de inte röststyrda så måste de i alla fall ha en blank och elegant pekskärm.

När vi nu kan styra allt med rösten och slippa klippa gräset eller cykla för egen maskin borde vi vara otroligt lyckliga.

Men säg den glädje som varar. 2017 skrevs det om begrepp som ”prylångest” och att ”prylbanta”, Marie Kondo lärde oss att städa bort allt onödigt och förra året blev det återvunna plagget årets julklapp.

Kanske har vi städat tillräckligt för att ge plats åt 20-talets prylar?

Apple CEO Steve Jobs holding up the new iPad during a product announcement in San Francisco, The iPad. Foto: AP Apple CEO Steve Jobs holding up the new iPad during a product announcement in San Francisco, The iPad. Foto: AP
Steve Jobs visar upp Apples senaste innovation på en produktpresentation i San Francisco 2010, The Ipad. Foto: AP

Ipad

2010-talet fick en smakstart med en helt ny pryl från Apple – vilka annars? Som Aftonbladet skrev 2010: ”Geniet Steve Jobs har än en gång lyckats få oss att älska en pryl vi inte hade en aning om att vi behövde.” Och visst förbryllade läsplattan många i början – flera tidningsartiklar ägnades åt att förklara vad den kunde användas till. Det hindrade den dock inte från att bli årets julklapp 2010. I dag är ”paddan” en kär pryl för många – allt från skolbarn och småbarnsföräldrar till surfande seniorer.

Hörlurar

Årets julklapp 2011: Hörlurarna var en symbol för den mobila trenden menade Handelns utredningsinstitut, HUI. ”Det finns en mognad hos konsumenterna som handlar och konsumerar allt mer via nätet: musik, böcker, podcast, tv med mera. En förutsättning för att få tillgång till detta är hörlurarna. Dessutom är lyssna det nya läsa”, sa Jonas Arnberg på HUI 2011. I början av 10-talet hade hörlurarna fortfarande sladd, men 2019 har de sladdlösa lurarna tagit över. Enligt näthandelsföretaget Cdon står trådlösa lurar för 194 procent fler sökningar än någon annan produktkategori i år.

Black Friday

Det är inte en pryl utan ett fenomen uppbyggt kring vårt prylbehov som tog Sverige med storm under 10-talet. Faktum är att Black Friday bara har sex år på nacken i Sverige. Black Friday, fredagen efter Thanksgiving, är en mångårig tradition i USA för att markera att julhandeln börjat. I Sverige började elektronikedjor i liten skala först 2013. Men på sex år har konceptet fullkomligt exploderat och kreativa handlare utökat det till Black Weekend och Black Week. 2019 var det få svenska butikskedjor som inte lockade med reapriser – på allt från skor och kläder till dyra importviner.

Foto: Ola Axman

Hoverboard

Namnet ”hoverboard” kan spåras till ”Tillbaka till framtiden”-filmerna där Michael J Fox åkte skateboard på en svävande bräda. Riktigt så futuristiskt var det inte när brädan med två hjul började spridas 2014. Snabbt blev brädan ett måste i varje elektronikkedjas utbud. När trenden kom till Sverige oroade sig många för att svenska barn aldrig skulle få motion på naturlig väg igen. Samtidigt fylldes Youtube av klipp på människor som stod på öronen på brädorna. Sen kom bränderna. Brädorna började brinna på grund av billiga batterier. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, räknade förra året till över 50 bränder som vållat stora skador.

Sex olika aktivitetsarmband. Överst från vänster Garmin Vivoactive, Fitbit Blaze, Garmin Vivoactive HR, Samsung Gear Fit2, Apple Watch och Fitbit Surge. Foto: AP

Smarta armband

2014 kom aktivitetsarmbandet som loggade dina steg, varnade dig för stillasittande och såg till att du sov tillräckligt. Samma år blev det årets julklapp: ”Vi har tagit fasta på två trender. Dels den ihållande hälsotrenden där allt fler konsumenter blir medvetna om sambandet mellan hälsa och aktivitet, dels uppkopplingstrenden där vi gärna delar med oss av vår vardag”, sa Carin Blom på Handelns utredningsinstitut, HUI. Samtidigt kom varningar för att armbanden gjorde oss hypokondriska och stressade: ”Det som inte är bra är ju när man vaknar och inte kan känna efter själv utan måste kolla sitt armband eller app. Då har vi gjort oss till en maskin istället för att lita på våra egna sinnen”, sa läkaren Ragnar Lindblad 2014.

Robotgräsklippare. Foto: Lasse Allard

Robot-gräsklippare & robot-dammsugare

2015 skulle det vara en robot som höll ordning både inomhus och utomhus. Dammsugaren blev årets julklapp. ”Den är en symbol för det smarta hemmet och hjälper hushåll att spara tid i vardagen”, sa Lena Larsson på HUI Research. ”Dagens konsumenter ser tid som en bristvara. Fler och fler ser nyttan med en automatisk dammsugare hemma”, stod det i motiveringen. Men snart började folk bli oroliga. Forskare på KTH visade att prylarna enkelt kunde hackas och förvandlas till spioner i våra hem.

Aftonbladets reporter Peter Pettersson testar elcykel. Foto: Stefan Jerrevång

Elcykel

2017 blev elcykeln årets julklapp och de sålde som smör till cyklister som önskade en extra elektrisk knuff från hjälpmotorn. Redan 2018 hade försäljningen fördubblats – kanske tack vare Naturvårdsverkets bidrag på upp till 10 000 kronor. Miljöpartiet hoppades att vi skulle ställa bilen och ta cykeln: ”Elcykeln har enorm potential att locka över folk som kör bil”, sa miljöminister Karolina Skog. Elcykeln verkade vara en pryl som kvinnor gillade: ”60 procent av köparna är kvinnor och 76 procent av de cyklar som säljs är den klassiska damcykeln fast med el”, sa Peter Klangsell på Elcykelvaruhuset.

Elsparkcyklar syns överallt. Foto: Carolina Byrmo.

Elscooter

Kanske inte en pryl som folk faktiskt har köpt. Ändå har knappast någon kunnat undgå dem. Sommaren 2019 blev elscootrarna en veritabel sommarplåga då det låg det en elscooter slängd i var och varannan buske i storstäderna. Många ville förbjuda dem. Och vilka regler gällde egentligen? Är det en cykel, är det en moped och ska de verkligen gå så där fort? Röster höjdes för att de ska köras med hjälm på huvudet och utan alkohol i kroppen. KTH-forskarna som hackade robotdammsugaren visade dessutom att det var en barnlek att hacka en scooter.

Fler och fler pratar med smarta högtalare hemma. Foto: AP/Eric Risberg

Smart högtalare

2018 dök smarta högtalare som Alexa och Siri upp i våra hem. Med smarta högtalare kunde vi prata rätt ut i luften och få svar av en lyhörd assistent. Alexa och Siri kunde besvara frågor om morgondagens väder, antalet existerande fågelarter och om vägen till närmaste McDonalds. Återigen var syftet att vi skulle slippa trycka på knappar och låta högtalarna ta kommando över alla smarta saker i våra smarta hem. Men en mikrofon, ständigt aktiv för att kunna hjälpa oss, kan troligen snappa upp andra saker också. Både Apple och Amazon har bekräftat att samtal oavsiktligt registrerats.

Swish har slagit igenom på rekordtid. Foto: TT/Jessica Gow

Swish

Inte heller en pryl i ordets rätta bemärkelse – men väl en app som de flesta svenskar tagit till sig på rekordtid. Tjänsten lanserades 2012 och på sju år har tjänsten vuxit med en miljon användare – per år. I dag är över 7 miljoner svenskar uppkopplade. Swish funkar när vi loppisfyndar, bokar tåg- och flygbiljetter på nätet eller köper en grillad korv på stan. Och det är inte bara för uppkopplade ungdomar. Målgruppen där Swish ökar snabbast är bland de över 65. Att svenskarna ska sluta handla med kontanter den 24 mars 2023, som forskare hävdar, känns inte osannolikt. När höll du i en tvåhundring senast?

Ett ögonblick…
… Peter ­Pettersson, 62, ­Aftonbladets prylexpert som ­testat varenda ­tekniknyhet de ­senaste decen­nierna.
Vilka var 2010-­talets viktigaste prylar?
– Man kommer ju inte förbi en pryl som introducerades 2010 – det är Ipaden och surfplattan. Det fanns ju inte surfplattor innan dess. Sen är det framför allt trådlösa hör­lurar, men också trådlösa högtalare. Bluetooth-tekniken har utvecklats väldigt. Sedan kom hela streaming-vågen.
Finns det några floppar?
– 3D-tekniken dog under den här tioårsperioden. Inga nya tv-apparater har den funktionen längre. Det bara försvann, det gick inte att få ihop att sitta i soffan med sin respektive och mysa en fredagskväll med de där brillorna på. Det blev för krångligt. Samma sak ser vi i dag med VR-tekniken, den är intressant men kräver för mycket av användarna för att den ska kunna bli folklig.
– En sak som inte blev vad man trodde det skulle bli är Google-glasses. Det var det ballaste man kunde tänka sig, men de bara försvann. Sen finns mega­floppen Samsung Galaxy Note 7 som började brinna. De fick dra in hela serien.
Vad blir hetast under 2020-talet?
– Den största förändringen börjar under första halv­året nästa år, när vi får igång 5G-näten. Det som är så viktigt är att man kan ­koppla upp så många saker samtidigt i de här näten. Då kommer IOT, Internet of things, och allt med uppkopplade hem komma igång på allvar.
Till sist. Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Jag önskar mig att man kan respektera alla människor för de de är, utan fördomar. Det skulle världen må bra av.