2010-talets viktigaste: Spel

Skandalomsusade ”GTA V” drog upp våldsdebatten på nytt, alla barn drabbades av ”Fortnite”-sjukan och en svensk skapade en enorm världshit.

10-talets bästa spel kommer vi sent att glömma.

20. Brothers: A tale of two sons

Josef Fares första spel var en ”Bröderna Lejonhjärta”-historia som – trots bristen på dialog – träffade rakt in i hjärteroten. I slutet var det omöjligt att hålla tillbaka tårarna, då både berättelse och mekanik vävdes ihop på ett Bafta-värdigt vis.

Brothers: A tale of two sons. Foto: Starbreeze

19. Death stranding

Med stjärnor som Norman Reedus, Mads Mikkelsen och Guillermo del Toro gick det inte att misslyckas. ”Death stranding” fick en Postnord-simulator att framstå som sexig, ambitiös och härligt pretentiös. Allt som Hideo Kojima rör vid blir till guld. Så är det bara.

Death stranding. Foto: Sony

18. Overwatch

Blizzard banade väg för ett nytt sorts skjutarspel med sitt otippade mångfaldsprojekt. Hjältar av olika kön och etniciteter samlades för att kämpa mot ondskan på färgglada, Disney-liknande banor. ”Overwatch” gjorde inkludering till något lättsamt och kul.

Foto: Blizzard Entertainment Foto: Blizzard Entertainment
Overwatch. Foto: Blizzard Entertainment

17. Gone home

Lesbisk kärlek är inte ett vanligt tema i spel, men ”Gone home” vågade utforska det fullt ut i en vacker coming-of-age-saga. Dessutom satte det en hög standard för narrativt drivna spel och inspirerade många andra i genren.

Foto: The Fullbright Company Foto: The Fullbright Company
Gone home. Foto: The Fullbright Company

16. Papers, please

Tröttsamt och monotont arbete varvades med rejäla tankeställare i ”Papers, please”. Moraliska dilemman var ett genomgående tema när man som passkontrollant tvingades bestämma vilka som var välkomna in i landet och inte. Spelet känns nästan mer aktuellt nu än när det släpptes 2013.

Foto: 3909 LLC Foto: 3909 LLC
Papers, please. Foto: 3909 LLC

15. Firewatch

Berättelsen om två människor som endast kommunicerade genom en walkie-talkie i skogen liknade inget annat. Ju fler mysterier som löstes desto mer växte relationen och ämnen som paranoia, ensamhet och rädslan för att bli sårad avhandlades.

Foto: Campo Santo Foto: Campo Santo
Firewatch. Foto: Campo Santo

14. The witcher 3

Den polska studion CD Projekt Red häpnade många med sitt rollspel baserat på ”The witcher”-böckerna. Och det var inte bara enhörningssexet som fick oss att höja på ögonbrynen. Varenda uppdrag och minsta lilla pixel hade designats med en otrolig eftertanke.

Foto: CD Projekt Red Foto: CD Projekt Red
The witcher 3. Foto: CD Projekt Red

13. Dragon age origins

Romanser, svärdfighter och kungligt drama i renodlad fantasymiljö. ”Dragon age origins” gav sitt allt och lämnade ingen oberörd med flera olika storylines som gick att påverka. Omspelningsvärdet var och förblir oslagbart.

Foto: Bioware Foto: Bioware
Dragon age origins. Foto: Bioware

12. Undertale

Med ett klockrent soundtrack och en känsla för det obekväma lyckades en enda man, Toby Fox, återuppliva retrokärleken. ”Undertale” var proppat med personlighet, charm och oförglömliga karaktärer som lärde oss ett och annat om livet.

Foto: tobyfox Foto: tobyfox
Undertale. Foto: tobyfox

11. P.T.

Mytomspunna ”P.T.” var blott en demo som skrotades innan lansering, men hann ändå revolutionera spelvärlden med sin lågmälda terror. Det var omöjligt att somna efter att ha vandrat i Hideo Kojimas skräckkorridorer.

Foto: Konami Foto: Konami
P.T. Foto: Konami

10. The legend of Zelda: Breath of the wild

Nintendo fick ett nytt uppsving med ”Breath of the wild”. Den öppna världen nådde sin fulla potential på Switch-konsolen och gömde många sagolika hemligheter. Det blev ett ”Zelda” som tilltalade såväl gamla som nya generationer.

The legend of Zelda: Breath of the wild. Foto: Nintendo

9. The last of us

Mättnaden på zombiespel var total. Men oj, vad drabbade vi alla blev av fadersgestalten Joel och tonåriga Ellies kamp i ett USA bland levande döda. Manuset tog oväntade vändningar och blandade sårbarhet med en envis styrka.

Foto: Sony Foto: Sony
The last of us. Foto: Sony

8. Flappy bird

Mobilspelet med den flaxande lilla fågeln gjorde miljontals människor besatta och utvecklaren valde till sist att radera sitt verk. Hatkärleken till ”Flappy Bird” var kanske inte jättesund, men den var också väldigt svår att värja sig mot.

Flappy bird. Foto: dotGears

7. Fortnite

”Fortnite” mötte en efterfrågan som vi inte visste fanns. Fotbollsstjärnor flossade efter att de gjort mål, Drake livestreamade battle royale-succén på Twitch och nästan alla föräldrar behövde på ett eller annat sätt förhålla sig till spelet. Det är inte ofta ett onlinespel får en sådan genomslagskraft.

Fortnite. Foto: Epic Games

6. Dark souls

Det kollektiva tålamodet sattes verkligen på prov när första ”Dark Souls” släpptes. Tjusningen låg i de skräckinjagande helvetesbossarna som kunde slakta en med ett enda yxslag. En seger har sällan varit så tillfredsställande som efter cirka sjuttioelva försök.

Foto: From Software Foto: From Software
Dark souls. Foto: From Software

5. Grand theft auto V

Otaliga debatter triggades av ”GTA V”. Men bortom de omtalade strippklubbarna och gangstervåldet fanns en satir av det amerikanska samhället som var spot on. Med över 115 miljoner sålda exemplar bröt actionspelet alla regler och provocerade utan att be om ursäkt.

Foto: Rockstar Foto: Rockstar
Grand theft auto V. Foto: Rockstar

4. Pokémon go

Världen blev sig aldrig lik efter ”Pokémon go”. Jakten på pokémon i mobilen fick människor att börja prata med varandra och knyta vänskapsband för livet. Dessutom öppnade appen upp för en helt ny augmented reality-marknad.

Foto: Niantic Foto: Niantic
Pokémon go. Foto: Niantic

3. Skyrim

10-talet levererade det mest fulländade fantasyäventyret. Det var inte bara drakdräpandet och ”Sagan om ringen”-vibbarna som lockade. ”Skyrim” var så pass indragande att vi glömde bort verkligheten och ville inte sluta upptäcka. Dessutom var det utan tvekan decenniets mest meme-vänliga spel.

Foto: Bethesda Foto: Bethesda
Skyrim. Foto: Bethesda

2. Journey

Något som började som en ensam resa genom öken- och snöområden landade till slut i en fantastisk samhörighet med andra spelare. Med hjälp av små medel utforskade ”Journey” människans innersta djup och visade att interaktiv mekanik alltid berör starkast.

Foto: Sony Foto: Sony
Journey. Foto: Sony

1. Minecraft

Historiens mest sålda spel har gjort skaparen Markus Persson till miljardär. Men det har också rivit ner alla åldersbarriärer, uppfostrat ett snällt community och satt noll gränser för kreativiteten. ”Minecraft” blev spel-Sveriges främsta stolthet.

Foto: Microsoft Foto: Microsoft
Minecraft. Foto: Microsoft