2010-talets viktigaste: Tv-serier
Under 2010-talet blev tv-seriedjungeln allt mer ogenomtränglig. Allt fler avsändare producerade fler och dyrare serier – och det stora streamingkriget bröt ut.
Långt ifrån alla serier var bra – men många var enastående.
Sandra Wejbro, Markus Larsson och Karolina Fjellborg har stött och blött och listat sina 20 svenska och utländska favoriter från decenniet som gick.
2010-talets bästa svenska tv-serier:
20. Katsching – lite pengar har ingen dött av (2018) SVT
Michelle Meadows och Per Andersson spelade överklassparet Drakenmun i denna sorgligt underskattade komediserie. I Djursholmsvillan ska den fina fasaden hållas uppe, till vilket pris som helst. (SW)
19. Äkta människor (2012–2013) SVT
Något så ovanligt som en ambitiös svensk science fiction-dramaserie med politisk symbolik om en framtid där ”hubotar”, mänskliga robotar, blivit ett vanligt inslag i vardagen. (SW)
18. Springfloden (2016–2018) SVT
Polisstudenten Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) och ex-polisen Tom Stilton (Kjell Bergqvist) löser kriminalmysterier bland udda karaktärer som Minken, spelad av Johan Widerberg. Underhållande skrivet av Cilla och Rolf Börjlind. (SW)
17. Dips (2018– ) SVT
Marie Agerhälls komediserie utspelar sig bland nybakade diplomater på utrikesdepartementet, med hennes man Jesper Rönndahl i rollen som den ytterst inkompetente eleven Jens Stråhle. En svensk och lite snällare budget-”Veep”. (SW)
16. Helt perfekt (2018– Kanal 5
Johan Petersson briljerar som en ängsligare, svensk motsvarighet till ”Curb your enthusiasms” kverulant Larry David, medan ett pärlband av kändisar dyker upp som skruvade varianter av sig själva. (KF)
15. Torpederna (2014–2018) TV4/C More
Torkel Petersson som kåkfararen Sonny – uppbackad av Leo Razzak, Liv Mjönes och Dragomir Mrsic – i ett underhållande gränsland mellan drama, komedi och action. (KF)
14. Älska mig (2019– ) Viaplay
En ljuvlig liten serie av Josephine Bornebusch, som blandar klassiska romcom-grepp med svenskt vemod, vardagsrealism och chosefri attityd på ett förnämligt sätt. (KF)
13. Jordskott (2015–2017) SVT
Henrik Björns märkliga dramathriller om en övernaturlig kraft i jorden var stundtals komiskt bisarr, men den var åtminstone aldrig tråkig. (SW)
12. Det som göms i snö (2018) Kanal 5/Viaplay
Kriminalserien, som löst baseras på Quick-historien, har en magnifikt tungsint Robert Gustafsson i huvudrollen. Snyggt, spännande och allvarsamt om rättsröta upp i de högsta maktsfärerna. (SW)
11. Starke man (2010–2011) SVT
”Starke man”, med Anders Jansson som det tafatta kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i Skånes ”näst tråkigaste kommun” Svinarp, var politisk satir i en väldigt lagom, svensk och grådaskigt kommunalpolitisk form. (KF)
Midnattssol (2016) SVT
Galet mäktig och mustig kriminalare i världsklass av Björn Stein och Måns Mårlind, med gruvstaden Kiruna och de omgivande majestätiska norrländska vidderna som skådeplats. (KF)
Boy machine (2015) TV4
Peter Magnusson, Jonas Karlsson, Henrik Dorsin och David Wiberg som medelålders, före detta pojkbandsstjärnor på jakt efter en comeback var underbart och inspirerat trams, komplett med Backstreet Boys-doftande musikvideor. (KF)
Vår tid är nu (2017– ) SVT/Viaplay
En berättelse om ett Sverige i förändring i en så sällsynt välskräddad kostym att man knappt tänker på att det i grund och botten är en såpa. En ovanligt sofistikerad och välspelad sådan. (KF)
Gösta (2019) HBO Nordic
Lukas Moodyssons HBO-serie var en riktig vattendelare. Historien om den alltför snälle barnpsykologen är extremt jobbig, men också varm, rolig och smart skriven. Träffsäker vardagsrealism och bisarr humor i en helt egen blandning. (SW)
Grotescos sju mästerverk (2017) SVT
Henrik Dorsins humorgrupp lämnade sketchserie-formatet för en serie ambitiösa kortfilmer, där främst ”Flyktingkrisen – en musikal” och ”Ladies night – ett psykologiskt drama” redan nu är moderna tv-klassiker. (SW)
Störst av allt (2019) Netflix
Netflix första svenska serie blev på många sätt en fullträff. Malin Persson Giolitos succéroman låg som underlag till en historia om skuld, överklasskyla och en fruktansvärd skolskjutning. (SW)
Solsidan (2010– ) TV4/C More
Komediserien om tillvaron i socialt krampaktiga Solsidan förde sig som en modern svensk humorklassiker redan vid ankomsten, och är fortfarande herre på täppan. (KF)
Torka aldrig tårar utan handskar (2012) SVT
Jonas Gardell skrev och Simon Kaijser regisserade en rasande drabbande miniserie i tre tragiska delar, om när aidskrisen kom till Sverige. (KF)
Bron (2011–2018) SVT
Sofia Helins socialt aviga polis kom att inspirera en hel tv-genre och Hans Rosenfeldts serie blev nästan mer populär internationellt än på hemmaplan. Den inledande scenen där ett lik hittas på Öresundsbron har blivit ikonisk. (SW)
Bonusfamiljen (2017– ) SVT
Herngren-gängets serie om bonusfamiljernas prövningar, med Vera Vitali, Erik Johansson, Fredrik Hallgren och Petra Mede, är rena rama facitet över hur man gör en perfekt dramakomedi på svenska. Salt och söt, deppig och fnissig. (KF)
2010-talets bästa utländska tv-serier
Sandra Wejbro, Markus Larsson och Karolina Fjellborg har stött och blött och listat sina 20 utländska favoriter från decenniet som gick.
20. Orange is the new black (2013–2019) Netflix
Netflix har mycket att tacka Jenji Kohan för. Hennes dramakomedi ”OITNB” blev inte bara streamingtjänstens mest sedda originalserie, den bröt också ny mark med sitt innehåll och sin stora ensemble av kvinnor i olika åldrar, med olika etnisk bakgrund och sexualitet. Inte alla av seriens sju säsonger har varit lika bra, men i slutet knöt de ihop säcken på ett knäckande starkt sätt. (SW)
19. Better call Saul (2015– ) Netflix
Saul Goodman, den slemmiga advokaten i ”Breaking bad”, var för bra för att försvinna. ”Better call Saul” utspelar sig både före och efter den fantastiska serien om kemiläraren Walter White. Karaktärerna och stilen känns igen. Men ”Better call Saul” är ingen spinoff. Det är ett eget litet storverk med ett annat och långsammare temperament. (ML)
18. The handmaid’s tale (2017– ) HBO Nordic
Ett par säsonger in började Bruce Millers dystopiska drama efter Margaret Atwoods bok att tappa kraften. Men initialt var ”The handmaid’s tale” en nästan outhärdligt intensiv och estetiskt fulländad mardrömshistoria om symbiosen mellan religiös fanatism och kvinnohat, tillika en av decenniets definitivt mest brännande och politiskt centrala tv-serier. (KF)
17. The night of (2016) HBO Nordic
En lång dags färd mot natt. Och det blir ännu värre i gryningen. När Nasir ”Naz” Khan vaknar upp efter en natt av sex och droger upptäcker han att kvinnan som låg med honom har mördats. Baksmällan blir värre när han anklagas för mordet. Vad som är sant eller inte andas tittaren i nacken i åtta avsnitt. Enda som lyser upp det obarmhärtiga dunklet är John Turturros skabbiga försvarsadvokat. (ML)
16. My brilliant friend (2018– ) HBO Nordic
Den italienska författaren Elena Ferrantes fyra böcker om väninnorna Lila Cerullo och Elena Greco är så lästa och älskade att det borde vara ett fatalt misstag att filma dem. Första säsongen visade att inget är omöjligt. Serien lyckades fånga böckernas förtrollande atmosfär och en komplicerad vänskap som nästan övervinner allt. (ML)
15. Skam (2015–2017) SVT
Ass, russebuss, ködder du? Under några år svepte Skam-mania över världen och plötsligt skulle alla prata svorska och göra ungdoms-tv. Julie Andems succéserie om några kompisar på Hartvig Nissens skole i Oslo tog ungdomarna på djupaste allvar samtidigt som den var rolig och nyskapande. Att man kunde följa huvudpersonernas fiktiva liv via sociala medier bidrog till fenomenet. (SW)
14. Stranger things (2016– ) Netflix
Musiken! Monstren! Modet! Prylarna! Filmreferenserna! Frisyrerna! Köpcentrumet i säsong tre! Bröderna Duffers mysrysiga, spännande och alldeles hejdlöst nostalgiska ”Stranger things” är det förmodligen charmantaste kärleksbrev till 80-talets popkultur som någonsin har komponerats. (KF)
13. Line of duty (2012– ) SVT
Korrumperade snutar, nagelbitande spänning och knivskarp samhällskritik. Den tidigare läkaren och flygvapenofficeren Jed Mercurio har på 2000-talet klivit fram som ohotad mästare inom brittisk tv-dramatik – från ”Bodies” (2004) till ”Bodyguard” förra året. I ”Line of duty” har polisens internutredare Arnott (Martin Compston) och Fleming (Vicky McClure) jagat ”bent coppers” i fem säsonger och en sjätte är på gång. (SW)
12. Happy valley (2014– ) SVT
Visst, det här är som att vrida ur en sur och grå trasa över en smutsig diskbänk. Men om polisinspektören Catherine Cawood inte fanns hade vi varit tvungna att uppfinna henne. Hon arbetar i en plågsamt vardagligt och gulblekt inferno där män hatar kvinnor. Seriens namn är, tack och lov, djupt ironiskt. (ML)
11. True detective (2014– ) HBO Nordic
Den andra säsongen var försumbar. I sin tredje säsong tre däremot, blev Nic Pizzolattos kriminalantologi riktigt bra igen. Men det är givetvis den första säsongen som allt fortfarande handlar om. Året var 2014 och Matthew McConaughey och Woody Harrelson förförde svårt som omaka machosnutar i en hypnotisk, filosofisk nedstigning i ett fulsnyggt sydstatsgotiskt helvetesmörker. Ett konstverk. (KF)
Halt and catch fire (2014–2017) HBO Nordic
Serien hade kunnat heta ”Att leva är att misslyckas”. Den handlar om några datatekniker och hackare som under 80- och början av 90-talet försöker utveckla datorer, spel och sökmotorer som med tiden skulle förändra våra liv. Redan där ger många upp. De missade ”Halt and catch fire”, en av 10-talets vackraste hemligheter. Men den som gav serien sin tid och tålamod belönades med vänner för livet: Joe, Cameron, Gordon, Donna och Toby. Enda sättet att fylla hålet efter ”Halt and catch fire” och dess ömsinta hjärta är att se om den. (ML)
Girls (2012–2017) HBO Nordic
Redan vid den första sexscenen visste man att det skulle bli en annorlunda resa. Genant, störig, stökig, avig och förbannat rolig. Lena Dunham var bara 26 år när hennes generationsskildring ”Girls”, om ett gäng självupptagna och riktningslösa tjugonågontings i New York, dundrade in och retade upp, skapade debatt och underhöll kungligt, och det var omedelbart uppenbart att hon hade en unik röst värd att lyssna på. Även om den stundtals gick en på nerverna. (KF)
American crime story (2016– ) Netflix
Första säsongen av antologiserien handlar om fallet OJ Simpson och räcker som motivering. Han anklagades för mordet på sin exfru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman men frikändes efter en av 1900-talets mest ohyggliga rättegångar. Många kända ansikten syns i den bisarra amerikanska mardrömmen: John Travolta, Cuba Gooding Jr och David Schwimmer från ”Vänner”. Men det är åklagaren Marcia Clark, spelad av en magnifik Sarah Paulson, som bär dramat. Hände rättegången verkligen på riktigt? Ja, tyvärr. (ML)
Veep (2012–2019) HBO Nordic
Sex år i rad prenumererade Julia Louis-Dreyfus på Emmy-statyetten för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie för sin gestaltning av den självupptagna, hopplösa vicepresidenten Selina Meyer. Med ”Veep” skapade Armando Iannucci sylvass, rapp politisk satir som både kom att spegla och förebåda den verkliga samhällsutvecklingen i USA alldeles för mycket. (SW)
Falsk identitet (2015– ) SVT
Agenten Malotrus (Mathieu Kassovitz) kärlek till Nadia (Zineb Triki) får honom på kollisionskurs med den franska underrättelsetjänsten i ”Le bureau des légendes”, som Éric Rochants spionserie heter på originalspråk. På ett suveränt sätt lyckas serien skildra vår tids internationella konflikter och agenternas riskfyllda, solitära vardag. ”Falsk identitet” är framförallt olidligt spännande. (SW)
Game of thrones (2011–2019) HBO Nordic
Man kunde i princip höra med blotta örat hur förväntningar gick i kras och miljontals hakor tappades av helt fel anledningar världen över när den stora slutorgasmen uteblev. Men även om målet blev en besvikelse, var den åtta år långa resan dit grandios, bakslug, blodig, elak och oförglömlig. ”Game of thrones” var tv i en annan skala än något vi tidigare sett, och ett fenomen som var en ynnest att få vara med om. Det lär dröja länge innan vi ser en serie med så här massiva muskler igen. (KF)
Fleabag (2016–2019) Amazon Prime Video
I de breda folklagren är seriens skapare, brittiska Phoebe Waller-Bridge, 34, fortfarande lite av en doldis, men vi som älskar henne gör det desto mer. ”Fleabag” är något så modernt som en autofiktiv (typ), existentiell komediserie om en ung kvinna, Fleabag, med en knepig familj, ett sexberoende och ett marsvins-café att jonglera. Totalt består serien av tolv gripande, perfekt författade avsnitt. (SW)
Succession (2018– ) HBO Nordic
Vi lever i ärkesvinens tidsålder och ingen av dem är större än mediemogulen Logan Roy (Brian Cox). Patriarken i centrum för ”Succession” närmar sig den punkt då han måste lämna över sitt imperium till en efterträdare och spelar ut sina familjemedlemmar mot varandra i en till synes obekymrad maktkamp. Jesse Armstrongs moderna Shakespearetragedi är lika spirituell, smart och rolig som den är blytung. Till skillnad från många andra tv-serier har den dessutom bara blivit bättre, från första till andra säsongen. (SW)
Chernobyl (2019) HBO Nordic
Det här är mer än en miniserie om Tjernobylolyckan. Det är en suggestiv berättelse om hur politiska lögner i ett totalitärt system förstör och dödar människor. Vad är priset för de individer som tar det livsviktiga ansvaret och kämpar emot? Alltid för högt. Manusförfattaren Craig Mazin byggde mycket i ”Chernobyl” på reportageboken ”Bön för Tjernobyl” av nobelpristagaren och författaren Svetlana Aleksijevitj. Tillsammans med regissören Johan Renck skapade han fem fulländade avsnitt. I dramats centrum: Jared Harris oförglömliga roll som vetenskapsmannen Valerij Aleksijevitj Legasov. (ML)
The Americans (2013–2018) Netflix
Joe Weisbergs berättelse om Elizabeth (Keri Russell) och Philip Jennings (Matthew Rhys), som lever ett extremt avancerat dubbelliv i kalla krigets Washington – som å ena sidan ett vanligt gift amerikanskt par med två barn och å andra sidan sovjetiska KGB-agenter och drillade mördare – var inte årtiondets mest omtalade, sedda eller prisade serie. Men den var bäst. Exceptionellt välgjord, intrikat och elegant, som spionthriller, som tidsporträtt, och framför allt som finstämd, komplicerad och ofta hjärtskärande äktenskapsskildring. (KF)