2010-talets viktigaste: pophändelser
10-talet var omvälvande för popmusiken.
Mycket hände.
Men Spotify, hiphop, dödsfall och terror förändrade allt.
Markus Larsson listar årtiondets viktigaste händelser och stjärnor.
”Gangnam style” blir en viral plåga
2012 var hitsingeln med Psy överallt. Bara ledmotivet från animerade filmen ”Frost” lyckades vara mer irriterande. ”Gangnam style” var en perfekt storm av ljud och bild som blev en viral och global epidemi. Världen hade inte skådat en lika catchy dans sedan ”La macarena”. ”Gangnam style” öppnade dörren till västvärlden för k-pop. I april 2019 blev det sydkoreanska pojkbandet BTS det tredje gruppen på 50 år som haft tre albumettor på amerikanska Billboard 200-listan. Bara Beatles och The Monkees har lyckats med det tidigare.
Kanye West fortsatte att vara Kanye West
Och Kanye West gick i mål med att bli religiös. 2019 släppte han det gospelinpsirerade albumet ”Jesus is king”, förbjöd svärord i sin musik anordnade gudstjänster, ”Kanye West’s sunday service”, varje vecka på olika platser i USA. Han hann med att skriva och sätta upp två operor också, ”Nebuchadnezzar ”och ”Mary”. På ett halvår. Frågor på det? Under hela 10-talet byggde han diverse monument över sitt eget ego. Världen hade varit tråkigare utan dem.
Prince dör
Många centralgestalter från den klassiska pop- och rockeran lämnade oss på 10-talet. Det förvandlade rockjournalister till runskrivare. För att bara nämna några stycken: David Bowie, Aretha Franklin, Leonard Cohen, George Michael, Lemmy Kilmister, Etta James, Amy Winehouse, Tom Petty, Whitney Houston, Chris Cornell, Chuck Berry, Jerry Williams. Tomrummet efter dem går inte att fylla. Prince var även i det här dystra sammanhanget i en klass för sig. När det musikaliska universalgeniet gick bort våren 2016 var det som att musiken dog.
Daft Punk firar och dödar albumformatet
Den franska houseduon byggde en plattform för arenahouse. Precis som Dr Frankenstein gillade pionjärerna inte sin monstruösa skapelse. Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter tyckte att musiken lät kall, enformig och steril. Svaret blev årtiondets bästa album, dubbeln ”Random access memories”. Den hifi-glänsande hyllningen till disco tog fem år att spela in, en kostsam och tidskrävande process där duon försökte fånga det analoga ljudet från skivorna som de växte upp med och posta resultatet till framtiden. Årtiondets bästa album kommer antagligen inte att överträffas förrän de två robotarna bryter sin anonyma och hemliga exil från offentligheten igen. Om nu någon ens bryr sig om just album när det sker.
Ed Sheeran blir kär i din kontur
Ed Sheeran sprang inte bara runt inuti en jättestor och genomskinlig plastboll i filmen ”Bridget Jones baby”. Han avslutade 10-talet med att slå U2 och göra den mest inkomstbringande turnén någonsin (”The divide tour 2017–2019”). ”Shape of you” var också årtiondets mest strömmade låt på Spotify. Enbart på den svenska musiktjänsten har folk lyssnat på den över 2,3 miljarder gånger. Därför är barden och hans vaniljglasspop även given på den här listan, tyvärr.
Rihanna äger rockstjärnornas stjärt
Det saknades inte ikoniska popstjärnor på 10-talet. Många tävlade om att bli arvtagare till Madonna: Lady Gaga, Taylor Swift, Justin Bieber och Katy Perry, Ariana Grande. När de inte behövde plöja ner pengar i påkostade musikvideor längre kunde de göra sina konserter till visuella spektakel i stället. Rihanna behövde dock bara ställa sig på en scen och stå där. ”Riri” var decenniets coolaste rockstjärna, oavsett om hon sjöng eller lanserade en parfym.
Beyoncé äger världen
Du behöver inte sälja flest skivor eller hade den mest strömmade låten för att bli den största souldrottningen. Beyoncé skrev och spelade in två av sina bästa skivor, ”Beyoncé” och ”Lemonade”, i hemlighet, släppte dem utan förvarning och satte en ny branschstandard. Hennes afrocentriska mix av politik och feminism gjorde att vartenda framträdande och turné blev en händelse. Frågan på 20-talet kommer fortfarande att vara: ”Vad ska Beyoncé göra nästa gång?”
Avicii dör
Det svenska popundrets största affischnamn de senaste tio åren. Hur stor var Avicii? Många upptäckte nog inte det förrän han dog den 20 april 2018. Världen stod alldeles stilla. När vi minns det ”untz-untz-untz”-dunkande 10-talet kommer Tim Bergling, albumet ”True” och låtarna ”Levels” och ”Hey brother” vara de viktigaste referenspunkterna.
Terrorattentaten mot Bataclan i Paris och Ariana Grandes konsert i Manchester
Den 13 november 2015 öppnar tre män eld i konsertlokalen Bataclan i Paris, mitt under en spelning med amerikanska rockbandet Eagles Of Death Metal. 89 personer dog och över 300 skadades. Den 22 maj 2017 utlöste en självmordsbombare en sprängladdning efter en konsert med Ariana Grande i Manchester. 22 personer dog. Säkerhetsrutinerna runt livespelningar har sedan dess skärpts över hela världen. Den oskuldsfulla synen på att konserter har varit ett fredat område är borta, antagligen för alltid.
Hiphop blir större än rock
I januari 2018 hände det. Hiphop tog över facklan från rock och blev den populäraste musikgenren på världens största popmarknad, USA. Det visade årsrapporten från 2017 av branschorganisationen Nielsen Music. Samma år blev strömmad musik det största musikformatet. De två händelserna hänger ihop. I en strömmad värld har rockbanden inte en chans, rent kommersiellt. Drake blev årtiondets mest strömmade artist på Spotify. Kendrick Lamar blev den första hiphopartisten någonsin som fick ett Pulitzerpris. I Sverige blir ”Katten i trakten” med Einár den mest strömmade låten 2019 före Avicii. På Soundcloud föddes och växte en nihilistisk form av genren fram med ansiktstatuerade rappare som utmanade allt och alla. Grime, som i stort sett är en brittisk version av hiphop, slog igenom. Det kunde ibland vara svårt att höra var gränsen gick mellan hiphop och pop, rap och r’n’b. Även popstjärnor som Ed Sheeran och Katy Perry var tvungna att sy in genren någonstans i sin musik för att inte tappa greppet om listorna. På 10-talet var hiphop lika med musik. Den gemensamma nämnaren för allting.
KRÖNIKA:
Årtiondet då strömmen gick
Strömmen gick på 10-talet.
Men det betydde inte att ljuset släcktes.
potify grundades 2006, men det var på 10-talet som den svenska musiktjänsten på allvar blev popvärldens viktigaste instrument.
Sedan 2015 är företaget störst och världsledande för strömmad musik. Det saknas inte konkurrenter: Apple Music, Tidal, Pandora, Shazam, Amazon, Qobuz, Soundcloud. Men med sina över 200 miljoner aktiva användare är Spotify herren på täppan, i alla fall just nu.
Tillsammans med bland andra Youtube och Tik Tok har Spotify varit med och startat en liten revolution. Artisterna behöver inte ta några dyra eller omständliga omvägar via etablerade skivbolag eller journalister för att nå publiken.
Publiken har i sin tur tillgång till oerhörda mängder musik. Spotify har inte bara inneburit att betydelsen i att äga sin musiksamling har blivit poänglöst. Det finns över huvud taget inget enskilt centrum längre utan tusentals. Musiken utvecklas på hundratals olika ställen samtidigt. Då och nu, nytt och gammalt – allt flyter ihop till en mosaik som ingen kan överblicka.
Hur påverkas synen på musik när ingen behöver leta efter någonting längre? Hur värdefull är en ny låt eller skiva om man lika gärna kan lyssna om några månader, utan att missa något och till samma månadsavgift eller gratis? Är samtiden mer blasé än nyfiken? Räcker det att få höra sin favoritlåt i en spellista som döpts till ”Acoustic massage”? Det kanske klarnar på 20-talet.
En av konsekvenserna har blivit att det är svårare att få en hit som alla lyssnar på. Jag har pratat med skivbolagsfolk som säger att en låt som inte ligger topp tio på Spotifys ”New music Friday”-lista som uppdateras varje fredag knappt ens finns i Sverige. Och de som blir listettor blockerar toppen längre tid än tidigare.
I år slog till exempel crossoverhiten ”Old town road” med Lil’ Nas X nytt rekord genom att toppa amerikanska Billdboard-listan i 17 veckor i rad.
Lil’ Nas X är över huvud taget ett fenomen som känns väldigt 10-tal. Han är en svart och öppet homosexuell rappare som gör cowboyhiphop. Låten blandar beats och banjos och tog först fart i appen Tik Tok där användarna laddar upp korta videosnuttar där de bland annat mimar till musik.
För tio år sedan hade ingen trott på att något liknande skulle kunna slå.