2010-talets viktigaste: Filmer
Det var decenniet då superhjältarna tog över biograferna. Då streamingtjänster jagade priser genom att visa sina filmer på bio.
En tid då Hollywood befann sig i ständig förändring, inte minst på grund av hårt tryck från de röster som tidigare inte hade fått komma till tals.
2010-talet såg stora internationella framgångar för svenska filmskapare, särskilt Ruben Östlund.
Och en helt osannolik succéhistoria för en pensionerad fribrottare som blev den största filmstjärnan av dem alla.
Stefan Hedmark, Jan-Olov Andersson och Karolina Fjellborg listar tio trender, filmer och personligheter som etsade sig fast i våra minnen.
”Social network” ledde social revolution
Berättelsen i ”The social network” (2010), decenniets första mästerverk, är inte riktigt sann. Manusförfattaren Aaron Sorkin tog sig stora friheter i porträttet av Mark Zuckerberg och vad som drev honom att skapa Facebook. Nu är inte det något sensationellt. Det har författare alltid gjort. Det viktiga är ju att dramatiken finns där och känns sann. Detsamma kan vi säga om vårt förhållande till sociala medier som exploderade under 10-talet. Vi kysste vår integritet farväl och skapade en berättelse om oss själva online. (SH)
”Frost” blev ny medlem i familjen
De som hade barn under 2010-talet, eller bara själva älskar animerad film, hade många fina bioupplevelser. Med ”Insidan ut”, två ”Toy story”-filmer, ”Vaiana”, ”Zootropolis” och fantastiska ”Coco”. Men störst av allt var ”Frost” (2013), som höll en klass Disney inte levererat sedan glansdagarna på 90-talet. En vansinnigt vackert vintervit historia med omedelbart vinnande karaktärer, suveräna låtar, stor humor och framför allt en urtjusig slutkläm, där den förväntade pojke-kysser-flicka-finalen uteblev och systerkärlek i stället blev hela poängen. (KF)
Dwayne Johnson var störst, bäst, fast & furious
När Dwayne Johnson påbörjade sin filmkarriär 2001 var han ”The Rock”, avdankad wrestlingstjärna. Hans färd till den absoluta toppen i Hollywood har därefter varit häpnadsväckande stadig. Nu är han 10-talets största filmstjärna; ett kraftpaket i stil med Schwarzenegger, men med glimten i ögat som avväpnar alla skeptiker. När han drogs in i den femte ”Fast and furious”-filmen 2011 fick konceptet en överraskande nytändning. Johnson var en stor anledning till att filmserien blev löjligt lukrativ. Dessutom berörde Paul Walkers död fans över hela världen. (SH)
Hollywood i historisk förändring
#OscarsSoWhite, #OscarsSoMale – och #MeToo. Under 2010-talets andra hälft höjdes kritiska röster mot Hollywood, med en början till förändring som följd. Det må handla om babysteg, men vägen har breddats vad gäller vems historier som berättas, och uppskattas, och vem som får berätta dem. Sexuella och etniska minoriteter har lyfts fram i filmer som ”Call me by your name”, ”If Beale Street could talk”, ”Get out” och ”BlacKkKlansman”. ”Black Panther” blev en banbrytande superhjältefilm, och Barry Jenkins ”Moonlight” tog en på flera sätt historisk vinst för bästa film på Oscarsgalan 2017. (KF)
Superhjältar höll biograferna på sina axlar
Det började med ”Iron man” 2008 och utvecklades till decenniets största filmsåpa. Marvel och Disney länkade skickligt samman storytrådar i sina superhjältefilmer som nådde klimax i ”Avengers: Endgame”. Men vi ska se det som en säsongsavslutning, för mer kommer. Samtidigt försökte Marvels rivaler DC att matcha framgångarna genom nya Superman- och Batmanfilmer, men castingen lyckades sämre och kanske blev mörkret i dem för mycket? Trots det avslutades decenniet med att den nattsvartaste av nattsvarta serietidningsfilmer, ”Joker”, blev en enorm succé världen runt. (SH)
Netflix ritade om kartan
Gå på bio, eller streama sprillans ny film hemma i soffan? Netflix håller på att rita om kartan för filmbranschen, och samtidigt som de producerar en strid ström av vad som på sin höjd kan kallas för dussinfilmer, gör de en massiv kvalitetsoffensiv för att ta sig in i finrummen. ”Mudbound” (2017) blev flerfaldigt Oscarsnominerad, Alfonso Cuaróns ”Roma” (2018) vann tre guldgubbar – och just nu rundar streamingjätten av året med Martin Scorseses ”The Irishman”, Noah Baumbachs ”Marriage story” och Fernando Meirelles ”The two popes”. Det går bra nu. (KF)
Skarsgårdarna fortsätter erövra världen.
Alexander, 43, varvar på ett smart sätt independent- och storfilmer. Vann både Golden Globe och Emmy för ”Big little lies”.
Gustaf, 39, gör huvudroller på hemmaplan och är med i storserier som ”Vikings” och ”Westworld”.
Bill, 29, är kanske hetast av dem alla efter ”Det”-skräckisarna. Han har många stora roller på gång.
Även Valter, 24, kommer snart att ses i några utländska rullar.
Pappa Stellan, 68, ligger inte heller på latsidan. Är Golden Globe-nominerad för rollen i omtalade och hyllade HBO-serien ”Chernobyl”. Är med i både Norges och Tjeckiens Oscarsfilmer. Och har skurkrollen i Denis Villeneuves sci fi-epos ”Dune”. (J-OA)
Ruben Östlund körde om sin mentor
Roy Andersson vann visserligen både Guld- och Silverlejon på Venedigfestivalen med två olika filmer.
Men Ruben Östlund ”körde om” sin mentor Roy i slutet av decenniet. Efter att kaxigt ha pratat om hur han skulle erövra världens finaste filmfestival i Cannes, så gjorde han det faktiskt också. Vann ett jurypris för ”Turist”. Och gick sedan hela vägen och vann Guldpalmen för ”The square”. Första svensken som gjort det på 66 år. Sedan blev det Oscarsnominering. Och nu kan han välja och vraka mellan Hollywoodstjärnorna till sin nya film. (J-OA)
…Ruben Östlund, hur känns det att få stå som svensk films representant för 2010-talet?
– De första filmerna var ju inte Aftonbladets kritiker speciellt förtjusta i. Känns nästan som det var i går du och jag var med i SVT:s Debatt och bråkade om vad som är bra och dålig, bred och smal, film.
För två år sedan vann du Guldpalmen i Cannes för ”The square”. Och det hade du lite kaxigt som mål hela tiden, eller hur?
– Det har alltid funnits lite falsk ödmjukhet kring vad man har för målsättning när man jobbar med konstnärliga uttryck. Om man ska ta sig in på den internationella arenan, måste man ha mål. Jag vill ta någon slags position, våga påstå saker och ting, jag tror jag har bidragit med positiv energi i film-Sverige.
Vad har Guldpalmen betytt rent konkret för dig?
– Det ger en slags stämpel hos alla i branschen. Nyligen träffade jag Gérard Depardieu i Paris. Nu blir det visserligen inget samarbete den här gången, men priserna skapar möjlighet att träffa i stort sett alla man vill i filmbranschen.
Hur går förberedelserna för nya filmen ”Triangle of sadness”?
– Jättebra. Jag träffar skådespelare över hela världen. Vi ska släppa hela rollistan om ett tag och börjar spela in i februari.
Svenska dokumentären gjorde internationell succé
Det var en framgångssaga som tyvärr fick ett olyckligt slut.
Amerikanske musikern Sixto Rodriguez spåddes en lysande karriär i slutet av 1960-talet. Men han floppade och glömdes bort – överallt utom i Sydafrika. Svenske filmaren Malik Bendjelloul började rota i historien och efter flera års arbete, ofta i motvind, ett tag tog pengarna slut, hade ”Searching for Sugar Man” premiär 2012.
Filmen blev en stor framgång och av många priser är förstås en Oscar för bästa dokumentär år 2013 allra störst.
Tyvärr drabbades regissören av depression och tog sitt liv, blott 36 år gammal. (J-OA)
Ungdomsfilmerna gjorde Lawrence till stjärna
Young adult fiction, ungdomslitteratur, blev som en egen genre under decenniet. Allra störst blev Suzanne Collins ”Hungerspelen”-trilogi. En postapokalyptisk skildring av landet Panem i Nordamerika. Tre populära böcker blev fyra ännu mer framgångsrika filmer.
För Jennifer Lawrence, som spelade hjältinnan Katniss Everdeen, innebar filmserien att hon gick från en hyllad independentfilm, ”Winter’s bone”, till att bli Hollywoods nya stora stjärna, Oscarsbelönad och bäst betald i världen av alla kvinnliga skådespelerskor. (J-OA)